Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

6 εκατ. ευρώ «βρέθηκαν» σε λογαριασμούς του Καρατζαφέρη

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ-Óôçí ÏëïìÝëåéá ðñï çìåñçóßáò äéáôÜîåùò óõæÞôçóç óå åðßðåäï áñ÷çãþí ãéá ôá åèíéêÜ èÝìáôá// Ã. ÊÁÑÁÔÆÁÖÅÑÇÓ.(EUROKINISSI-ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα φαίνεται πως βρίσκεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σύμφωνα με πρώτα ευρήματα των ερευνών των Ορκωτών Λογιστών για λογαριασμό της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Βήμα της Κυριακής, σε λογαριασμός του κ. Καρατζαφέρη στο εξωτερικό εντοπίστηκαν ήδη περίπου 6 εκατ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες που εμπλέκονται σε μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ ερευνώνται και άλλες περίεργες διαδρομές. Παράλληλα, γίνεται έρευνα και για τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κακουργήματα
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα κακουργήματα τα οποία φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει, αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, είναι αυτά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά και της υποβολής αναληθούς «πόθεν έσχες», αφού επί συνεχή χρόνια δεν δήλωνε την υπεράκτια στην οποία εμφανίζεται ως δικαιούχος, καθώς και της παράβασης του νόμου για τις offshore. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγή από τη Βουλή την οποία επικαλείται η εφημερίδα, «στην ποινική του μοίρα ο κ. Καρατζαφέρης θα συμπαρασύρει δυστυχώς και στενό συγγενικό του πρόσωπο».

Μίζες 5,5 εκατ. ευρώ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μίζες 5,5 εκατ. ευρώ και πέντε κατηγορούμενους περιέχει το πόρισμα των εισαγγελέων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριανού και της Πόπης Παπανδρέου, οι οποίοι εντόπισαν και τις δυο offshoreτου προέδρου του ΛΑΟΣ και τους συγγενούς του. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, στο πόρισμα εμπλέκονται πέντε ακόμα πρόσωπα: ο Σταύρος Κομνόπουλος και ο Αλέξανδρος Τσάτσος (ιδιοκτήτες της γαλλικής KESTREL), αλλά και οι στρατιωτικοί Θ. Μόσχος, Ι. Ράμμος και Π. Στράντζαλης, οι οποίοι διώκονται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Όπως αναφέρεται το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων «η εισαγγελική έρευνα εντόπισε για την προμήθεια των ελικοπτέρων AS 332 CISuperPumaπου προμηθεύτηκε το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία EUROCOPTERέναντι τιμήματος 21,04 δισ. δραχμών, προμήθεια 5,5 εκατ. ευρώ. Προέκυψε ότι οι εταιρείες KESTRELκαι MALWERN, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου, είναι οι μασάζοντες στην επίμαχη σύμβαση. Η εταιρεία Malwernέχει έδρα τον Παναμά και είναι αυτή που στέλνει χρήματα στην υπεράκτια του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Οι δυο υπεράκτιες
Σύμφωνα με Το Βήμα, στο μικροσκόπιο των ορκωτών λογιστών, έχουν μπει δύο εταιρείες. Ειδικότερα, πρόκειται για την Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI.
Όπως προκύπτει από τις έρευνες των ορκωτών λογιστών στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη, προκύπτει η συμμετοχή του στην υπεράκτια εταιρεία Catalina Ltd, που φέρεται να ήταν αποδέκτης εμβασμάτων συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ σε δύο διαφορετικές περιόδους από πρόσωπο που εμφανίζεται ως μεσάζοντας προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία για την αγορά των ελικοπτέρων Super Puma.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όπως προκύπτει από τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης που κατέθεσε ως βουλευτής της ΝΔ το 1994 -για το οικονομικό έτος 1993- είναι ότι συμμετείχε στην Catalina Ltd.
pothen esxes
Πριν από 20 χρόνια, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε για πρώτη φορά ως νεοεκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής δήλωση «πόθεν έσχες». Στον κωδικό «Α1.3» σχετικά με τη «συμμετοχή σε οποιαδήποτε κερδοσκοπική επιχείρηση», αναφέρονται η City News SA και η Catilina Ltd (όπως ακριβώς αναγράφεται).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις μεταγενέστερες δηλώσεις της περιόδου μετά το 2007, που υπέβαλε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τα ίχνη της Catalina Ltd, χάνονται. Η μοναδική εταιρική συμμετοχή, που υπάρχει στα «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη, είναι της συζύγου του, η οποία εμφανίζεται ως «εταίρος ΕΠΕ» σε επιχείρηση «παροχής υπηρεσιών» με έτος έναρξης το 2000 και κεφάλαιο εισφοράς τα 17.608 ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία αυτή εμφανίζεται στη δήλωση του 2011 να πέρασε με γονική παροχή στον γιο του κ. Καρατζαφέρη, ενώ στη δήλωση του 2012 δεν αναφέρεται.
Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο δημοσίευμα, όταν ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε την Catalina Ltd, δεν ήταν παράνομο ένας πολιτικός να κατέχει υπεράκτια εταιρεία. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε το 2010 όμως, η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες, ισοδυναμεί με έκπτωση από το αξίωμα τους, ενώ απειλούνται με ποινές φυλάκισης 2-5 ετών και χρηματικά πρόστιμα από 10.000 έως 500.000 ευρώ, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής τους.

Την Τετάρτη τα αποτελέσματα
Πάντως, τα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερα ως την προσεχή Τετάρτη, ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει την παραπομπή ή μη της υπόθεσης (ως προς το σκέλος των «πόθεν έσχες»), στον αρμόδιο εισαγγελέα.
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου