Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα (Και το μακρύτερο ίσως...)

Στα χέρια των επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τους δανειστές.

Στόχος όλων των πλευρών είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματοςΤο βράδυ του Σαββάτου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέστειλε στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό του 2015 και προχωρούν βασικά προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα αναμένεται απάντηση των κλιμακίων των επικεφαλής της τρόικας.

Διακηρυγμένος στόχος όλων των πλευρών είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατό σε ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος και θα ανοίξουν τον δρόμο στη λήψη αποφάσεων για τη νέα ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

«Τρίτο πακέτο διάσωσης» για την Ελλάδα

Την ώρα που η ελληνική πλευρά βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης των δανειστών το γερμανικό «Spiegel» βλέπει τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Στην ιστοσελίδα του «Spiegel» προδημοσιεύεται ρεπορτάζ του αυριανού τεύχους το οποίο αναφέρεται στο Euro Working Group της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το «Spiegel», ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ συμφωνήσαν σε μεγάλο βαθμό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.

Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου