Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Εμπόλεμη ζώνη» το Φέργκιουσον – Για δεύτερη νύχτα φλέγονται οι ΗΠΑ!


 


Καζάνι που βράζει είναι για δεύτερη μέρα οι ΗΠΑ με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται και τους δρόμους στο Φέργκιουσον και άλλες αμερικανικές πόλεις να παίρνουν – κυριολεκτικά – φωτιά. Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολεμικό κλίμα στρέφονται εναντίον της αστυνομικής βίας που στοχοποιεί τους αφροαμερικανούς κυρίως πολίτες μετά και την απόφαση του δικαστηρίου του Σεντ Λιούις να μην παραπέμψει σε δίκη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον για τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου 2013.
Η φωτιά των διαδηλώσεων καίει από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σιάτλ, με τα επεισόδια να επικεντρώνονται κυρίως στο προάστιο του Φέργκιουσον στο Σεντ Λιούις το οποίο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Κτήρια πυρπολήθηκαν, αυτοκίνητα και δρόμοι παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες, ως απότέλεσμα της οργής που προκλήθηκε με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση και θύμισε άλλες εποχές, καθώς τα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα «συχνά και πολλές φορές αδικαιολόγητα».
Η περιοχή του Μιζούρι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες και 2.200 μέλη της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν για να σταματήσουν περαιτέρω επεισόδια. Ο Τζέι Νίξον κυβερνήτης της πολιτείας του Μιζούρι τριπλασίασε τις δυνάμεις της εθνοφρουράς μετά τα χθεσινά επεισόδια, σημειώνοντας ότι θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρχηγού της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ έχουν καεί 12 κτήρια, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με διάφορες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων εμπρησμό, διάρρηξη και λεηλασία.
Ακόμα σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών, ωστόσο δεν υπήρξαν απώλειες.
«Θέλουμε ειρήνη. Ζητάμε απαντήσεις», φωνάζουν εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές, στο Φέργκιουσον, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα παρά την απαγόρευση. Το εξαγριωμένο πλήθος πετάει πέτρες προς τους αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωση της κρίνει τις συγκεντρώσεις παράνομες και δηλώνει μέσω twitter ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από την περιοχή θα συλληφθούν.
Διαδηλώσεις εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιούνται αυτή την ώρα και στην Ουάσινγκτον, στην Βοστόνη, στο Ντιτρόιτ και στο Οκλαντ.
USA2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου