Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γ.Βαρουφάκης: "Ομόλογο 27 δισ. ευρώ απεριόριστης διάρκειας στην ΕΚΤ - Δεν θα πάρουμε καμία δόση"

 
Δεν πρόκειται να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση κάνοντας τσαμπουκά και μπλόφες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.
Για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνει ότι ο ίδιος θεωρεί πως το κόστος είναι απαγορευτικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους, ενώ σημειώνει ότι ήταν λάθος που η ΕΚΤ αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
«Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε και είναι λάθος να σκεφτόμαστε στη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας. Μπλόφα μπορείς να κάνεις όταν παίζεις πόκερ. Όταν είσαι πτωχευμένος έχεις ιερή υποχρέωση να πεις συγγνώμη δεν δικαιούμαι να δανειστώ. Όταν έρθει η ΕΚΤ τον Ιούνιο να σου πει έχω ένα ομόλογο 7 δισ. ευρώ, δεν έχεις να μου τα δώσεις και για αυτό σου δανείζω, αυτό είναι παραλογισμός» σημειώνει και στο ερώτημα γιατί δεν θέλει να πληρώσει τα ομόλογα ειδικά στην ΕΚΤ τονίζει:
«Τα δάνεια αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Γιατί κανονικά θα είχαν κουρευτεί αν δεν είχαν εξαιρεθεί από το PSI. Η ΕΚΤ τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Το έκανε υποτίθεται για να βοηθήσει. Απέτυχε. Ήταν λάθος της ΕΚΤ και πιστεύω πρέπει να πληρώσει αυτός που έκανε το λάθος. Καταλαβαίνω όμως ότι ο κ. Ντράγκι δεν φταίει και ότι υπάρχει νομικό ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε κάπως.
Γιατί να μην εκδώσουμε ένα ομόλογο με την ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, γύρω στα 27 δισ. ευρώ απεριόριστης διάρκειας, που να μη λήγει ποτέ, με απειροελάχιστο επιτόκιο 0,1%-0,2%, έτσι ώστε να το αποθέσουμε στο ενεργητικό της ΕΚΤ; Νομίζω είναι μια καλή λύση».
Λέει ότι «δεν θα πάρουμε καμία δόση» και θα προτείνει «έυπεπτο κούρεμα χρέους για τη γερμανική Βουλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου