Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Η ΕΕ αποφασίζει να στέλνονται πίσω οι λαθρομετανάστες - Σωτηρία για την Ελλάδα αν υλοποιηθεί το πλάνο

Θα επαναπροωθούνται άμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται η συντριπτική πλειοψηφία των λάθρο που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου (πέρυσι ανήλθαν σε 150.000) προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης για τους λάθρο, που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με αυτό, «θα στέλνονται 'αμεσα πίσω», σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.
Αν όντως επιβεβαιωθεί αυτό θα πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπτρα, ο οποίος λειτούργησε συντεταγμένα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι πέτυχαν να γίνει Σύνοδος Κορυφής για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό ή ιταλικό και δηλώνουν πρόθυμοι τώρα να στηρίξουν τις χώρες που πλήττονται οικονομικά και να κυνηγήσουν με στρατιωτικά μέσα του δουλέμπορους. Χρειάστηκε, βέβαια, η κυβέρνηση να απειλήσει πως θα δίνει ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες να πηγαίνουν όπου θέλουν. 
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.
Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εντολής της Frontex.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται αντιθέτως να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων. Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν τον στόχο θα γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η παρούσα κρίση περιγράφεται ως «τραγωδία» και αναφέρεται ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει και άλλους θανάτους.
«Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, να προλάβουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο αναφέρεται και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυβερνητικής εξουσίας στη Λιβύη και την αντιμετώπιση των παραγόντων που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη Συρία. Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας,ότι τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται κατά πολύ αυτών των στόχων.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου