Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook;


Θεωρείται μια επιτυχημένη απάτη, γνωστή από το 2009, ωστόσο οι χρήστες του Facebook συνεχίζουν να ξεγελιούνται όταν βλέπουν μηνύματα από φίλους που τους προτείνουν να μάθουν ποιος βλέπει το προφίλ τους (λέγε_με_Χρονολόγιο). Το μήνυμα «Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου» (ή κάπως έτσι) δημοσιεύεται από την απατηλή εφαρμογή, αφού ο φίλος ή η φίλη σας «την πάτησε», σε μια προσπάθεια να μάθει ποιοι κρυφοκοιτάνε.

Φυσικά, η παρουσία σας στο Facebook δεν μπορεί να είναι μυστική. Μπορεί να περιορίζετε κάθε update σε στενό κύκλο, όσοι όμως σας ψάχνουν στο δίκτυο θα σας βρουν (αν π.χ. δοκιμάσουν την αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό σας ή το e-mail που έχετε δηλώσει). Τότε θα δουν τη λίστα των φίλων σας και ό,τι άλλο έχετε αφήσει εκτεθειμένο δημόσια.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να αφήνουν ίχνη (όταν ως φίλοι πια αποκτήσουν το δικαίωμα να σχολιάζουν, να κάνουν like στα post σας) κάθε φορά που περνάνε μια βόλτα από το διαδικτυακό σας στέκι.

Έτσι, όλοι είναι περίεργοι να μάθουν ποιοι επισκέπτονται το προφίλ τους (λέγε_με_Χρονολόγιο_είπαμε), και ιδιαίτερα ποιοι άγνωστοι, όχι τόσο ποιοι φίλοι (αυτοί έτσι κι αλλιώς μάλλον είναι καλοδεχούμενοι).



Γιατί εκμεταλλεύονται την περιέργειά μας;

Τα app που υπόσχονται να καταγράψουν τα χνάρια τους ενοχοποιούνται για την διάχυση μηνυμάτων spam, αυτών των ανεπίκλητων που δεν ζήτησε κανείς να δει. Όταν λάβετε το επίμαχο μηνυματάκι, νομίζοντας ότι προέρχεται από έναν αληθινό φίλο, συνήθως καλείστε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή. Μαζί πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης της (που συνήθως βαριέστε να διαβάσετε ή δεν το κάνατε γιατί «όλες οι app ζητούν τα ίδια»), μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα για δημοσίευση από το app στο Χρονολόγιό σας.

Κάπως έτσι, οι φίλοι σας γρήγορα θα μάθουν ότι «εσείς ξέρετε ποιοι κοιτάνε τη σελίδα σας» και ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο. Μόνο που, σκοπός της ύπαρξης τέτοιων εφαρμογών (δεν είναι μόνο μια στην κατηγορία Facebook Profile Viewer) είναι να εκμεταλλευτεί την περιέργειά μας και να αποφέρει χρήματα σε κάποιους που πληρώνονται για να σας οδηγήσουν σε άσκοπες δημοσκοπήσεις ή για την διασπορά ιών ή spam δημοσιεύοντας στην δική σας σελίδα παραπομπές σε μολυσμένους δικτυακούς τόπους.

Εάν η εφαρμογή σάς ζητήσει και αριθμό κινητού τηλεφώνου, τότε έχετε έναν καλό λόγο να μην προχωρήσετε άλλο (υπό τον κίνδυνο χρέωσης του λογαριασμού σας).
Γίνεται ή δεν γίνεται να μαθαίνω ποιος με επισκέπτεται σιωπηλά;

Το γνωστό μπλογκ Naked Security της εταιρείας Sophos διαβεβαιώνει ότι το Facebook δεν καταγράφει τέτοια ίχνη και κάθε app που ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με δυσπιστία.

Άλλοι λένε ότι. εάν εσείς και ένας φίλος σας χρησιμοποιείτε αμφότεροι την ίδια εφαρμογή που κάνει αυτή τη δουλειά, τότε μπορεί να σας αποκαλύπτει πότε ο φίλος σας βρίσκεται στην διαδικτυακή σας πόρτα (έχεις_κάτι_με_τη_λέξη_Χρονολόγιο και φυσικά, πότε εσείς στην δική του. Διαφορετικά, δεν μπορεί να μάθει ούτε τις σελιδοεμφανίσεις σας, ούτε φυσικά ποιος σας επισκέφτηκε και τι κοίταζε.
Τι να κάνετε

Εάν «την πατήσατε», διαγράψτε τα μηνύματα που άφησε η εφαρμογή στο χρονολόγιό σας (Ορίστε_το_είπα_ ευχαριστήθηκες_τώρα, αφαιρέστε τα δικαιώματα που παραχωρήσατε στην εφαρμογή και κάντε σχετική αναφορά στην υπηρεσία ή απλά καταργήστε την εφαρμογή από τις Ρυθμίσεις/Εφαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου